Adventsactie Solidaridad

Solidaridad maakt herkomst Ethiopische kleding inzichtelijk.
Een eerlijk verhaal, van katoenplant tot kledingrek 

Waar komt uw kleding vandaan? Is de katoen van uw T-shirt op een milieuvriendelijke manier geteeld? En heeft de vrouw in de textielfabriek genoeg verdiend om haar kinderen naar school te kunnen laten gaan?

Waarschijnlijk heeft u geen idee, want kleding is vaak moeilijk te traceren naar de bron. U weet dus nooit zeker of uw kleding schade heeft toegebracht aan mens en milieu.

Solidaridad is dit jaar in Ethiopië een project gestart om hier verandering in te brengen. De organisatie werkt aan duurzame en eerlijke kledingproductie, volledig traceerbaar van katoenplant tot kledingrek.

Modemerken halen hun kleding steeds vaker uit Ethiopië vanwege de lage loonkosten en lage belastingen. Solidaridad is al een aantal jaren in het land actief om ervoor te zorgen dat deze ontwikkeling hand in hand gaat met eerlijke lonen, veilige arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke
productie. Zo wil de organisatie voorkomen dat deze snelle opkomst van de Ethiopische textielindustrie leidt tot uitbuiting.

Herinnert u zich de brand in de Tazreen fabriek in 2012 en de ingestorte fabriek Rana Plaza in 2013 nog? Deze rampen bevestigen de noodzaak van veilige fabrieken en goede arbeidsomstandigheden. Meer dan honderd werknemers van de Tazreen fabriek kwamen om in de vlammen die razendsnel om zich heen grepen.
Het gebouw, dat tot aan de nok was volgepakt met kleding en garen, had geen goede nooduitgangen. Meer dan duizend mensen overleefden het instorten van Rana Plaza niet.

Gelijke kansen Solidaridad heeft al veel bereikt in de Ethiopische  textielfabrieken binnen het project.
Bijvoorbeeld op het gebied van gelijke rechten voor man en vrouw op de
werkvloer. Zo kon textielarbeidster Achamachelesh Tezera dankzij training van Solidaridad opklimmen tot supervisor bij de Telaje kledingfabriek in Kombolcha.
"Voorheen was er voor ons vrouwen gewoon geen kans om zo'n functie te bemachtigen.
Als er een vacature vrijkwam, kregen mannen die functie altijd." Tezera is zich door de training bewust geworden van de scheve verhoudingen tussen mannen en vrouwen. Zij trainde op haar beurt het management van de fabriek.
Ze zet haar leiderschapsvaardigheden nu in om andere vrouwen aan te moedigen hun stem te laten horen. "Ik coach 30 vrouwen van verschillende afdelingen. Zij hebben geleerd beter voor zichzelf op te komen en hun rechten te verdedigen."

Een eerlijk verhaal Solidaridad breidt haar werk in Ethiopië vanaf dit jaar uit naar de katoenvelden, waardoor alle stappen in het productieproces verduurzaamd worden. Dit doet Solidaridad samen met MVO Nederland, de Deense NGO DIEH en het Duitse Cotton made in Africa binnen het zogenaamde ‘Bottom UP!'-project, dat medegefinancierd wordt door de Europese Unie.

Solidaridad en partners trainen katoenboeren en textielarbeiders in duurzame productie en veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden.
Ook zorgen zij er via lobby en workshops voor dat belangrijke lokale
overheidsorganisaties het project omarmen. En dat internationale modebedrijven het project leren kennen en enthousiaste afnemers worden. Doordat modebedrijven inzicht hebben in de herkomst van hun kleding kunnen zij een eerlijk verhaal vertellen aan hun klanten. Zo wordt het ook voor u mogelijk eerlijke kleding te dragen waarvan u weet dat er geen milieuschade of mensenleed aan kleeft.

HELPT U MEE?

Adventsperiode
Ook dit jaar doen wij als Jongerenkerk Venlo en Dekenaat Venlo tijdens de adventsperiode aandacht besteden aan de Adventsactie van Solidaridad met het ‘Bottom UP!-project. Zo werken we mee aan een eerlijkere kledingsector, met respect voor mens en milieu.
Gedurende de gehele Adventstijd staat de collectebus achter in de Jk Venlo om uw giften te ontvangen.

Alvast hartelijk dank voor uw giften.

Hub van den Bosch

ACTUEEL

Nieuwe JK Jouw Kerk van december is verschenen


Lees verder ...

Verkoop kerstkaarten JK

december 2019
Lees verder ...

Maandelijkse meditatieve gebeden in Taizé-stijl in Venlo


Lees verder ...

Oproep nieuwe leden voor JK Koor


Lees verder ...

Verslag Schoonmaakactie zaterdag 19 oktober: “OPGERUIMD STAAT NETJES”

zaterdag 19 oktober
Lees verder ...

Wereld winkel bestaat 45 jaar - vrijwilligers gezocht


Lees verder ...

Advents-kerstwandeling

zondag 22 december 2019
Lees verder ...

Adventsactie Solidaridad

december 2019
Lees verder ...

Gespreksgroep 'Rouw'


Lees verder ...

Schrijfactie Amnesty International

zondag 8 december 2019
Lees verder ...

Overlijdensbericht: Lies Tummers

maandag 2 december 2019
Lees verder ...

JONGERENKERK VENLO

Ligging Jongerenkerk Venlo

Bekijk de ligging van de Jongerenkerk Venlo met behulp van Goog...
Lees verder ...

Uw financiële ondersteuning aan de Jongerenkerk Venlo

Met het in stand ...
Lees verder ...

Vieringen elke zondag om 10 uur

De Jongerenkerk V...
Lees verder ...

ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

Alle gegevens ove...
Lees verder ...