Artikel 4 uit de reeks 50 cent voor 50 jaar Jongerenkerk (december 2014)

In het kader van 50 jaar Jongerenkerk Venlo verschijnt er de komende maanden elke maand een column in de JK Jouw Kerk en op de website. Deze columns gaan vergezeld met een advertentie in E3-Journaal / De Trompetter.

De columns zijn bedoeld om de mensen te laten zien dat de Jongerenkerk Venlo MEER is dan alleen zondagmorgen om 10.00 uur.

We hopen dat velen in Venlo, geïnspireerd door de columns, bereid zijn om 50 cent te storten voor de 50 jarige Jongerenkerk.

 

Hans Spee over zijn betrokkenheid bij Emmaus-Feniks


Emmaus-Feniks, opnieuw waarde geven aan afgedankte mensen en materialen

Het was een aparte ervaring die bijeenkomst in oktober in Wageningen. 60 medewerkers van een groot aantal van de 20 vestingen van Emmaus in Nederland hadden zich verzameld voor het jaarlijkse treffen. Voor mij was het de eerste keer. Er waren ook twee vertegenwoordigers van Emmaus International. Ik hoorde dat in 36 landen 320 vestingen van Emmaus zijn. Er werd gesproken over samenwerken tussen de Nederlandse vestingen. Ook werd er verslag uitgebracht van de steun die door de Nederlandse Emmausbeweging was gegeven aan Emmaus elders (€ 500.000), waar men die steun goed kan gebruiken. Ik realiseer me sindsdien dat ik vrijwilliger ben bij een multinational in solidariteit en duurzaamheid.

Vanaf januari 2014 werk ik twee dagen in de week in de timmerwerkplaats van Emmaus in het oude Trappistenklooster in Tegelen. Ik doe dat samen met onder andere Jan Lammerse, ook een bezoeker van de JK. We maken meubels met een kleine beschadiging weer geschikt voor de verkoop. De meeste tijd gaat echter zitten in het opknappen en aanpassen van het oude klooster. Een gigantisch gebouw met een tuin van 3 hectare. De timmerwerkplaats is maar één van de vele projecten waar 40 vrijwilligers en 20 bewoners samen aan werken.

Er is een winkel met tweedehandsmeubels. Dagelijks haalt een ploeg de meubels op bij mensen thuis. Heel bijzonder is de winkel in curiosa, bijna een museum door de wijze waarop de spullen zijn gesorteerd en geëtaleerd. Je vindt er spulletjes uit grootmoederstijd maar ook moderne gebruiksartikelen, soms nog als nieuw. Er is een afdeling met tweedehandskleding, schoenen en modeaccessoires zoals kettingen en riemen. In het naaiatelier worden van gebruikte materialen prachtige tassen en portemonneetjes gemaakt. Er is een groentetuin van 3 hectare waar groente wordt verbouwd zonder gif en kunstmest. De groente is voor eigen gebruik en voor de verkoop.  Er is de timmerwerkplaats die ik al noemde en een metsel- en stukadoor-ploeg die het gebouw opknapt en aanpast zodat er nieuwe activiteiten kunnen plaatsvinden. Tot slot is er een werkplaats voor fietsreparatie en de smederij van de paters die opnieuw wordt ingericht.

Een groot aantal van de 20 bewoners zijn in Emmaus omdat ze de grip op hun leven even zijn kwijt geraakt door scheiding, schulden, verlies van werk. Ze zijn enkele maanden en sommigen enkele jaren op Emmaus om hun leven weer op de rails te krijgen. Ook zijn er vluchtelingen die proberen een verblijfsvergunning te krijgen en er is een groep die kiest voor een alternatieve manier van leven, buiten de welvaartssamenleving. De meesten zijn alleenstaand maar er zijn ook gezinnen. Ze krijgen kost en inwoning, een ziektekostenverzekering en zakgeld. Overdag werken ze bij Emmaus.

De vrijwilligersgroep bestaat uit 60-plussers die niet meer betaald werken, jongere mensen die werkeloos zijn geraakt en in afwachting zijn van een betaalde baan, mensen met een re-integratie traject, taakgestraften en gedetineerden die hun terugkeer naar de samenleving voorbereiden. Voor sommigen is werken bij Emmaus functioneel. Je hebt er een aangename dag met sociale contacten en een zinvolle bezigheid en dat is prima. Anderen zijn merkbaar meer verbonden met de doelstellingen van Emmaus, dat zich richt tegen het uitsluiten van mensen, tegen het uitputten van de aarde door onze ongebreidelde consumptie, voor een betere verdeling van welvaart.

Er moet voldoende geld worden verdiend om alles draaiend te houden want er is geen subsidie.
De kosten van een bewoner bedragen zo’n 800 euro per maand. Het grote complex biedt veel mogelijkheden en is een aantrekkelijke plek voor het publiek om te bezoeken, maar het onderhoud vraagt echter ook veel geld en energie.

Er wordt weinig over gesproken op Emmaus, maar de nabijgelegen gesubsidieerde kringloopwinkel “Pakhoes” is een stevige concurrent die in november in omvang is verdubbeld. Niettemin slaagt Emmaus Tegelen er al 7 jaar wonderwel in om de kop boven water te houden. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de steun vanuit de lokale gemeenschap. Wilt u Emmaus ook steunen dan kan dat door het doneren van kleding, meubels en met een bezoek en wellicht een aankoop.

Hans Spee

Op deze pagina

JONGERENKERK VENLO

Ligging Jongerenkerk Venlo

Bekijk de ligging van de Jongerenkerk Venlo met behulp van Goog...
Lees verder ...

Uw financiële ondersteuning aan de Jongerenkerk Venlo

Met het in stand ...
Lees verder ...

Vieringen elke zondag om 10 uur

De Jongerenkerk V...
Lees verder ...